Dátum zápisu: 24.6.2025
Doba zápisu: 5 rokov
Skutočne zdravá škola je komplexný vzdelávací program, ktorý pomáha materským a základným školám zlepšiť kvalitu školského stravovania a budovať zdravý vzťah k jedlu naprieč celou školskou komunitou. Prepája edukačné aktivity s prácou školských jedální, podporuje zapojenie žiakov, rodičov, učiteľov a kuchárok, a rozvíja témy výživy, udržateľnosti, lokálnych potravín a prevencie plytvania. Program ponúka metodické podklady, interaktívne workshopy a systém certifikácie. Jeho cieľom je vytvoriť prostredie, v ktorom deti jedia s chuťou a rozumejú, prečo je jedlo dôležité pre ich zdravie aj budúcnosť planéty.
Názov: Skutočne zdravá škola o. z.
Sídlo: Dvořákovo nábrežie 4A Bratislava 811 02
Identifikačné číslo organizácie (IČO): 53002946
Meno a priezvisko štatutárneho orgánu: Eva Blaho
Webová stránka: www.skutocnezdravaskola.sk
Druh inovácie
inovatívne preventívne a rozvojové programy
Stupeň vzdelania
predprimárne vzdelanie, základné vzdelanie, stredné vzdelanie
Druh školy alebo školského zariadenia
materská škola, základná škola (1. cyklus, 2. cyklus, 3. cyklus), gymnázium, stredná odborná škola, stredná športová škola, školy pre deti a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zariadenia školského stravovania
Oblasť vzdelávania
Človek a príroda, Človek a spoločnosť, Človek a svet práce, Zdravie a pohyb, Charakter, Environmentálna gramotnosť, Sociálna a emocionálna gramotnosť
Vymedzenie cieľovej skupiny alebo oblasti, s ktorou obsahové zameranie inovácie súvisí
Žiaci materských a základných škôl, pedagogickí a odborní zamestnanci, personál školských jedální, rodičia. Program je určený žiakom materských škôl, žiakom 1., 2. a 3. cykla ZŠ (1.–9. ročník) a žiakom stredných škôl (1.–3. ročník), so zohľadnením vývinovej úrovne, citlivosti a emocionálnych potrieb dospievajúcich.
Program Skutočne zdravá škola je založený na princípoch inkluzívneho, hodnotového a zážitkového vzdelávania, podpory zdravia a udržateľnosti, ako aj aktívneho občianstva a spolupráce medzi školou, rodinou a komunitou. Vychádza z princípov výchovy a vzdelávania podľa § 3 a § 4 školského zákona, najmä z podpory zdravého vývinu dieťaťa, formovania zodpovedného vzťahu k sebe, druhým ľuďom, prírode a spoločnosti, ako aj rešpektovania potrieb a možností jednotlivca.
Inovácia rieši viacero aktuálnych výziev v školskom prostredí: nedostatočnú kvalitu výživy, slabé prepojenie teoretických vedomostí s praktickými návykmi, rastúce množstvo odpadu z jedál, ako aj nízku motiváciu žiakov a rodičov zaujímať sa o jedlo.
Program prepája školské vyučovanie so školským stravovaním a komunitným životom školy. Zvyšuje kvalitu školského jedla, podporuje aktívnu účasť žiakov, učiteľov, rodičov a kuchárok na tvorbe a napĺňaní zmien a zároveň rozvíja vedomosti a zručnosti v oblasti výživy, zdravia a udržateľnosti.
Hlavný cieľ:
Vytvoriť školské prostredie, v ktorom deti jedia s chuťou, rozumejú jedlu a učia sa zodpovednému vzťahu k zdraviu, ľuďom a planéte.
Ďalšie ciele:
Postupy a metódy:
Rozdiely podľa druhu školy alebo zariadenia:
Materské školy: dôraz na formovanie základných návykov, chuťových preferencií, hravé aktivity, úzka spolupráca s rodičmi.
Základné školy (1. stupeň): interaktívne workshopy so zameraním na spoznávanie potravín, zdravý tanier, sezónnosť, pitný režim, tvorba postojov.
Základné školy (2. stupeň): rozšírenie tém o kritické myslenie, prevenciu porúch príjmu potravy, sociálne siete a zdravý životný štýl.
Školské jedálne: školenia o atraktívnej príprave zeleniny, strukovín a rýb, zmysluplná práca s revíziou MSN, znižovanie odpadu, zapojenie detí do spätnej väzby a plánovania jedál.
Inovácia je otvorená a flexibilná – každá škola si tempo a rozsah zmien určuje podľa svojich možností, pričom má k dispozícii odborné vedenie, metodickú podporu a komunitu ďalších škôl.
Obsah programu podporuje rozvoj kompetencií v oblastiach:
Témy sú realizované formou workshopov priamo na školách – pre deti, rodičov, učiteľov aj personál jedální. Obsah je prispôsobený veku a potrebám skupín, a zahŕňa interaktívne pomôcky, animované príbehy, praktické ukážky a priestor na reflexiu.
Spôsob zavádzania inovácie
Školy sa do programu registrujú dobrovoľne cez web skutocnezdravaskola.sk. Po registrácii získajú prístup ku kritériám, metodickým podkladom, vzdelávacím materiálom a možnosti absolvovať odborné workshopy.
Postup zavádzania:
Personálne zabezpečenie
Realizáciu zabezpečujú vyškolení lektori OZ Skutočne zdravá škola, školskí koordinátori, vedenie školy, kuchárky a učitelia.
Priestorové zabezpečenie
Bežná trieda alebo školská miestnosť s možnosťou prehrávať audiovizuálny obsah.
Materiálno-technické zabezpečenie
Základné školské vybavenie (interaktívna tabuľa, kuchyňa), pracovné listy, edukačné pomôcky, videá a online materiály.
Iné požiadavky a kroky
Program je plne v súlade s platnou legislatívou, s Metodikou stravovania v školách (MSN) a podporuje ciele Národného programu prevencie obezity a výživovej stratégie.
Inováciu používa
viac ako 10 škôl
Poznatky z aplikačnej praxe
Program Skutočne zdravá škola aktuálne využíva viac ako 150 materských a základných škôl po celom Slovensku. Niektoré z nich už získali bronzový alebo strieborný certifikát, ktorý potvrdzuje ich pokrok v oblasti zdravého a udržateľného školského stravovania.
Konkrétne výsledky dosiahnuté inováciou v školách:
Príklady lídrov využívajúcich inováciu:
ZŠ Vazovova, Bratislava
Zaviedli šalátový bar, ktorý zvýšil záujem o školské obedy aj medzi učiteľmi. Realizujú zážitkové workshopy (napr. Master Chef pre deti), vytvorili školskú bylinkovú záhradku a receptár.
Spojená škola, Dudince
Organizujú motivačné súťaže (napr. Najlepší papkáč), deti získavajú kartičky za zjedenie šalátu či polievky. V kuchyni pravidelne pripravujú bezmäsité jedlá, tvarohové dezerty a ovocné šaláty.
Súkromná materská škola Primakids, Senec
Intenzívna spolupráca s dodávateľmi stravy, každodenný monitoring zvyškov, aktivity ako varenie so šéfkuchárom, samozber ovocia a návštevy fariem.
ZŠ Dolné lúky, Brezová pod Bradlom
Realizujú pestré aktivity (Svetový deň jablka, Dážďovkobranie, Brezofský agrokomplex), pracujú v školských záhonoch a pravidelne organizujú workshopy aj pre rodičov.
ZŠ s MŠ Brehy
Spolupráca so zriaďovateľom, podpora školských záhrad a kompostovania. Zaviedli bezmäsité jedlá, označovanie sezónnych potravín a zrušili bufet – vďaka tomu sa desiate prestali vyhadzovať.
Súkromná materská škola Lobelka, Liptovský Mikuláš
Organizujú Švábkafest, komunitné varenie s rodičmi, prepojenie výučby s témou jedla aj pri témach ako „vesmír“ – napr. zdravá kozmická strava.
ZŠ A. Sládkoviča, Sliač
Zorganizovali Detskú školu gastronómie v spolupráci s OZ Tradičná chuť regiónov. Na hodinách chémie skúmajú obsah látok v kyslej kapuste po exkurzii u miestneho dodávateľa.
Ďalšie výstupy inovácie:
Školy, ktoré majú záujem, môžu postupne získať certifikáciu Skutočne zdravej školy (bronz – striebro – zlato), ktorá verejne oceňuje ich úsilie a motivuje k ďalším zmenám. Podmienkou pre zaradenie do certifikačného procesu je práca s kritériami, aktívna participácia a ochota zapojiť školskú komunitu.
Ministerstvo posudzuje súlad údajov uvedených v žiadosti o zápis inovácie do katalógu (§ 3 vyhlášky 389/2024) s princípmi a cieľmi výchovy a vzdelávania (§ 3 a 4 zákona 245/2008). Neposudzuje sa kvalita inovácie, ani metodiky a publikácie, ktoré s ňou súvisia.
Máte tip na užitočný obsah, ktorý na Učíme chýba a mal by byť doplnený?
Pošlite nám tip
Získajte pravidelné novinky a inšpirácie priamo do vašej e-mailovej schránky.